VeessenOverigEiermarkt

Eiermarkt Veessen

Eiermarkt in vroegere Jaren

In het centrum van Veessen werd in een lang verleden iedere Maandag eieren verhandeld, o.a. de heer Bernardus Johannes Bronsink is hier lang marktmeester geweest.

Deze eieren werden door de boer of boerin aangeboden aan de eierhandelaar. De eiermarkt werd gehouden in de open lucht in het centrum van het dorp Veessen.

De Eierboeren kwamen met hun mand of kist naar de Eiermarkt. De eieren werden geteld door speciale tellers. Het tellen gebeurde met in de ene hand drie en in de andere hand twee eieren. Ook waren er handelaren die alleen per hele kilo wensten te kopen.

Na het tellen werd het aantal op een briefje geschreven en werd dit aan de verkoper gegeven. Hierna werd er afgerekend. Veel van de eieren werden destijds geëxporteerd naar Engeland.

In 1943 werd de 'echte' Eiermarkt van Veessen voor het laatst gehouden en pas twintig jaar geleden kwam VIVO met deze moderne opvolger. Het idee achter het festijn is simpel: "VIVO biedt als muziekvereniging de bevolking iets aan, terwijl zij de muziekvereniging steunen door aanwezig te zijn." Binnen die gedachte worden bijvoorbeeld de drank- en snackverkoop zelf geregeld en zijn sponsoren ook van groot belang. De plekjes op de rommelmarkt zijn voorbehouden aan inwoners van Veessen, Vorchten en Marle. "Of je moet er bijvoorbeeld familie hebben zitten die op hun naam een plekje reserveert".

Eiermarkt in vroegere Jaren

Hoewel er hier en daar nog wel een eitje verkocht wordt, is de diversiteit toch het opvallendste aspect van de markt. Terwijl aan de ene kant van de weg klompen te koop zijn, ligt op het kraampje aan de overkant een kimono. Werkelijk alles wat in Veessen, Vorchten en Marle te koop is heeft men uitgestald op de Eiermarkt.

De diversiteit geeft volgens het Eiermarktcomité, bestaande uit leden van de muziekvereniging VIVO, dan ook het unieke karakter aan deze markt.

De talrijke kraampjes zijn echter niet de enige trekpleisters.

Door de jaren heen is er een diversiteit geweest met programma’s met optredens van onder andere: Het Eper Wegpiraten Koor, De Cannenburgher Boerendansers uit Vaassen, Jan Rorije, Benno Band, Gert Simens, Paddenkoor, Dweilorkest, Tapwacht 90 uit De Lutte, Ben de Banjoman, Het Eper Piratenkoor, Heuronsis uit Windesheim, De Stiefkiekers uit Exloo, Dakkapel Ootmarsum, Kleikloeten uit Hattem, Dwaze Dweilbende, Oranje Overall´s, Tapwacht ‘90, Muziek Theater Pardoes.

En verder vele oude ambachten en trekpleisters zoals onder andere; Uilenborden maken, Klompenmaker, Spinster, Barbier, Houtsnijden, Goud- Zilversmid, Strovlechter, Mandenvlechten, Beeldhouwer, Klokkenmaker, Stoelenmatter, Mosterdmaker, Potten Bakken, Bloemstukken, Borduren, Imker, IJscoverkoper, Antiek Brocante, Oude Rijwielen, Motoren en Auto’s, Oude foto’s uit de drie plaatsen, Optreden van het Wapenvelds Gerij, Grootste Draaiorgel van Nederland – Jan van Eijck Terwolde.

De Eiermarkt wordt 1x per jaar gehouden op de 2e Zaterdag van Juli.

Toegang/parkeren is gratis.